Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η μνήμη και η ιστορία, κατά τον Ζακ Λε Γκοφ

Το ζεύγος των εννοιών ’Αρχαίο – Νεότερο’, κατά το 19ο αιώνα εμφανίζεται με την έννοια της νεωτερικότητας. Το νεότερο είναι αυτό που δημιουργεί το διαλεκτικό παιχνίδι, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί τη συνείδηση της νεωτερικότητας, από το αίσθημα της ρήξης με το παρελθόν. Στην Αναγέννηση καταρρίπτεται κατά κάποιο τρόπο η έννοια του νεότερου. «Το νεότερο δεν έχει δικαίωμα στην προτίμησή μας παρά μόνον εφόσον μιμείται το αρχαίο». Οι άνθρωποι του Διαφωτισμού ευνοούν το νεότερο με την αντικατάσταση της ιδέας ενός κυκλικού χρόνου, με αυτήν της γραμμικής προόδου. Τώρα σειρά έχει ο εκμοντερνισμός, στον οποίο «[…] το πρόβλημα του μοντέρνου αντιπαρατέθηκε προς αυτό της εθνικής ταυτότητας». Το 1965, ο Χαμπατέ Μπα αναφέρει για το μοντερνισμό, πως ασχολείται με ότι πιο επίκαιρο, αλλά συχνά με τον τρόπο που μπορεί να αποτελέσει πρόοδο, μπορεί να αποτελέσει και οπισθοδρόμηση. Ο Μπωντλαίρ από την άλλη απορρίπτει το παρελθόν, εκτός αν αυτό σχετίζεται με την καθαρή τέχνη, τη λογική και τη γενική μέθοδο.

Ο Ζακ Λε Γκοφ σημειώνει πως σε μια κοινωνία η προσήλωση στο παρελθόν μπορεί να σημαίνει την αντίθεση προς την εξέλιξη, την οποία αντιλαμβάνεται με την έννοια «μιας παρακμής, μιας κατάπτωσης». Με βάση τον ίδιο, και σήμερα παρατηρείται η λατρεία του παρελθόντος, με τη μορφή του κοινωνικού συντηρητισμού. Ακόμη, ο ‘πόθος της αιωνιότητας’, εμφανίστηκε με το θετικισμό, που στην Γαλλία κυρίως, κατέληγε στην άρνηση του παρελθόντος το οποίο διατεινόταν πως σεβόταν.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ο ρόλος της συλλογικής μνήμης στην αρχιτεκτονική, κατά τον Aldo Rossi

Η συλλογική μνήμη αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία του μετασχηματισμού της πόλης, λειτουργώντας μέσα από το κοινωνικό σύνολο. «Η μνήμη γίνεται το νήμα που διαπερνάει όλη την πολύπλοκη δομή της πόλης». Τα αρχιτεκτονικά έργα μιας πόλης είναι αυτά που συνιστούν το χαρακτήρα των λαών, ενώ η δομή της πόλης χαρακτηρίζεται από τη συλλογική φύση και την ατομικότητα των αστικών συντελεστών. «Η μνήμη, στο εσωτερικό αυτής της δομής, είναι η συνείδηση της πόλης». Μπορεί να διαβαστεί ανάλογα με το χρόνο, τον πολιτισμό και τις περιστάσεις. Μέσα από τη συλλογική μνήμη μπορούμε να αντιληφθούμε «τη σημασία της δομής της πόλης, της ατομικότητάς της και της αρχιτεκτονικής της, που είναι η μορφή αυτής της ατομικότητας», ως τη σχέση του κοινωνικού συνόλου με τον τόπο. Συγκρίνοντας την ιδέα της πόλης με τη ζωή ενός ανθρώπου, συσχετίζει την ένωση παρελθόντος και μέλλοντος με την ιδέα της μνήμης, καθώς η δεύτερη «για να συγκεκριμενοποιηθεί πρέπει πάντα να δίνει μορφή στην πραγματικότητα και να αποκτάει τη μορφή της από αυτήν».

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πολιτικές και Κοινωνικές συνιστώσες

Μελετώντας τη δημιουργία του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας από τους τότε δημάρχους των δύο κοινοτήτων, αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σημασία και τη βλέψη για ενοποίηση της πόλης. Κρίθηκε ως καθοριστική για το μέλλον της Λευκωσίας αυτή η προσπάθεια επίτευξης μιας συνέχειας της μοιρασμένης στη μέση ιστορικής πόλης, κάτω από τη σκέψη του τι θα σήμαινε αυτού του είδους η ενέργεια. Το γεγονός ότι μόλις έξι χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή και κατοχή, οι δύο πλευρές ήρθαν σε επαφή, βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων παρά τις αρχικές δυσκολίες.

Ο πρωταρχικός στόχος του ΕΡΣΛ ήταν όπως επισημαίνει και η Αγνή Πετρίδου, «[…] ένα κοινό ευέλικτο ρυθμιστικό σχέδιο για την πόλη, […] να είναι προσαρμόσιμο σε περίπτωση που οι πολιτικές συνθήκες θα επέτρεπαν την ανάπτυξη της πόλης σαν μία οντότητα», κρίνοντας ως βασικό μέρος την περιτειχισμένη πόλη που αποτελεί «μία κοινή κληρονομιά για όλες τις κοινότητες της Λευκωσίας».

Ένα από τα θετικότερα αποτελέσματα του ΕΡΣΛ, είναι η συνεχής επικοινωνία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων και στις δύο πλευρές. Η ανταλλαγή αυτή των πληροφοριών και η προσπάθεια που γίνεται, «δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας που θα διευκολύνουν την ενιαία λειτουργία της πόλης όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν». Επίσης, ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων των δύο κοινοτήτων, συμβάλλει σημαντικά στην καλυτέρευση των μεταξύ τους σχέσεων. Στο ΕΡΣΛ περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και έργα θρησκευτικής αξίας όπως εκκλησίες στην Τ/Κ κοινότητα, και τεμένη, τζαμιά στην Ε/Κ κοινότητα. Αυτά θεωρούνται βήματα προόδου όσον αφορά την επαναφορά των σχέσεων των κατοίκων όλων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν πριν τις εχθροπραξίες.