Μελετώντας τη δημιουργία του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας από τους τότε δημάρχους των δύο κοινοτήτων, αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σημασία και τη βλέψη για ενοποίηση της πόλης. Κρίθηκε ως καθοριστική για το μέλλον της Λευκωσίας αυτή η προσπάθεια επίτευξης μιας συνέχειας της μοιρασμένης στη μέση ιστορικής πόλης, κάτω από τη σκέψη του τι θα σήμαινε αυτού του είδους η ενέργεια. Το γεγονός ότι μόλις έξι χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή και κατοχή, οι δύο πλευρές ήρθαν σε επαφή, βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων παρά τις αρχικές δυσκολίες.
Ο πρωταρχικός στόχος του ΕΡΣΛ ήταν όπως επισημαίνει και η Αγνή Πετρίδου, «[…] ένα κοινό ευέλικτο ρυθμιστικό σχέδιο για την πόλη, […] να είναι προσαρμόσιμο σε περίπτωση που οι πολιτικές συνθήκες θα επέτρεπαν την ανάπτυξη της πόλης σαν μία οντότητα», κρίνοντας ως βασικό μέρος την περιτειχισμένη πόλη που αποτελεί «μία κοινή κληρονομιά για όλες τις κοινότητες της Λευκωσίας».
Ένα από τα θετικότερα αποτελέσματα του ΕΡΣΛ, είναι η συνεχής επικοινωνία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων και στις δύο πλευρές. Η ανταλλαγή αυτή των πληροφοριών και η προσπάθεια που γίνεται, «δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας που θα διευκολύνουν την ενιαία λειτουργία της πόλης όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν». Επίσης, ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων των δύο κοινοτήτων, συμβάλλει σημαντικά στην καλυτέρευση των μεταξύ τους σχέσεων. Στο ΕΡΣΛ περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και έργα θρησκευτικής αξίας όπως εκκλησίες στην Τ/Κ κοινότητα, και τεμένη, τζαμιά στην Ε/Κ κοινότητα. Αυτά θεωρούνται βήματα προόδου όσον αφορά την επαναφορά των σχέσεων των κατοίκων όλων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν πριν τις εχθροπραξίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου