Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδιο Αναβίωσης της πόλης εντός των Τειχών σαν σύνολο

Το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την κοινωνία της Κύπρου, όχι μόνο των ελεύθερων περιοχών αλλά και των κατεχόμενων. Σαν μέρος του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας στόχο έχει τον εντοπισμό των αναγκών και δυνατοτήτων για την πολεοδομική και αστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας, ή αλλιώς ΕΡΣΛ σε συντομογραφία, έχει απώτερο σκοπό τον ανασχεδιασμό της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε πολλά βιβλία πολεοδομικού σχεδιασμού, η δημιουργία ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου στηρίζεται τόσο σε πολιτικά, όσο και κοινωνικο – οικονομικά στοιχεία. Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Λευκωσίας – της τελευταίας μοιρασμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας – το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτελεί το ξεκίνημα μιας προσπάθειας αναβίωσης της πόλης εντός των Τειχών αλλά και των ακριτικών περιοχών, στις οποίες επήλθαν ‘ανεπανόρθωτες’ ζημιές λόγω ιστορικών γεγονότων διαμέσου των αιώνων. Το ΕΡΣΛ αρχή είχε το όραμα των δημάρχων των δύο κοινοτήτων εν έτη 1980, το οποίο έχει σαν κινητήριο άξονα τη μελλοντική λύση του κυπριακού και την ενοποίηση των δύο περιοχών.

Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θα γίνει μια προσπάθεια για την όσο το δυνατό καλύτερη ανάλυση των σκοπών, της σημασίας αλλά και των συνεπειών που προκύπτουν από το ΕΡΣΛ στη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας και κατ’ επέκταση στη ζωή των κατοίκων όλης της Κύπρου.


1 σχόλιο:

  1. Σε αυτό το σημείο, θεωρείται πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πολεοδομικού σχεδιασμού της Δυτικής Γερμανίας, σε σχέση με αυτό της μοιρασμένης Λευκωσίας. «Τα σχέδια αυτά αποτέλεσαν στην κυριολεξία τους ‘καταστατικούς χάρτες’ για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων απ’ τον πόλεμο πόλεων, για την επέκτασή τους, για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων τους, για τη χωροθέτηση των παραγωγικών και κοινωνικών λειτουργιών, αλλά ακόμα και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ταυτότητας που χαρακτηρίζει την κάθε μια απ’ αυτές». _ Αθανάσιος Ι. Αραβαντινός, Τα Ρυθμιστικά Σχέδια από Εμπειρική Αντίληψη, Πολεοδομικός Σχεδιασμός, για μια βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού χώρου, Εκδόσεις Συμμετρία, Αθήνα 1997

    ΑπάντησηΔιαγραφή