Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάγνωσης του ποιά ακριβώς είναι η σημασία της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, τη σχέση της με το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο, καθώς και το μεταξύ τους συσχετισμό με την έννοια της συλλογικής μνήμης.
Μέσα από ένα ιστορικό πέρασμα για το ποιά είναι η Πλατεία Ελευθερίας, θα γνωρίσουμε το πως δημιουργήθηκε αρχικά, καταλήγοντας στο σήμερα και το τι εξυπηρετεί. Αν και η Πλατεία Ελευθερίας δεν είναι χρηματοδοτούμενο έργο του ΕΡΣΛ, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο κεφάλαιο, βρίσκεται όμως, κάτω από την επίβλεψη του, αποτελώντας ταυτόχρονα μέρος του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας. Λόγω των έργων αναζωογόνησης της περιοχής της παλιάς πόλης, αποφασίστηκε η προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.
Πρόκειται για ένα ιστορικό σημείο της Λευκωσίας με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη και τους κατοίκους της. Η επιλογή ως πρώτου βραβείου, της πρότασης της Zaha Hadid επέφερε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Φυσικά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν την επιλογή της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που διαφωνούν προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την απόφαση της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Τα επιχειρήματά τους ποικίλουν όπως θα δούμε, όπως επίσης και οι προτάσεις που δίνουν για τροποποιήσεις στα σχέδια. Οι κυριότερες αναφορές έχουν ως βάση την ιστορικότητα του σημείου που βρίσκεται η Πλατεία Ελευθερίας, καθώς αποτελεί ‘γέφυρα’ πάνω από τα Ενετικά Τείχη, ενώνοντας την παλιά με τη σύγχρονη πόλη (εντός και εκτός των Τειχών).
Φυσικά οι αντιδράσεις αυτές, έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις που είχαμε να κάνουμε με ιστορικές περιοχές ή μνημεία. Στο σημείο αυτό εξετάζεται ο παράγοντας της συλλογικής μνήμης, αφού οι αλλαγές που θα γίνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα, πρόκειται να επηρεάσουν και να επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο αλλά και στη σημασία του. Αυτοί που αντιδρούν θα επικαλεστούν διάφορες συμφωνίες περί προστασίας των ιστορικών μνημείων και των συνεπειών που θα προκληθούν αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Η πλατεία Ελευθερίας για τους κατοίκους της Λευκωσίας, αποτελεί κομμάτι της συλλογικής τους μνήμης. Διαμέσου της έρευνας για τη συλλογική μνήμη, θα επιχειρηθεί μια σύγκριση ανάμεσα στην πρόταση της Zaha Hadid, και των συνεργατών της, και στο αν έχει λάβει υπόψη της τον παράγοντα της συλλογικής μνήμης του λαού της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Αυτό γιατί πολλά είναι τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν και έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη Ε/Κ και Τ/Κ επηρεάζοντας απόλυτα ένα ιστορικό σημείο όπως είναι η Πλατεία Ελευθερίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου