Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αναλύσεις και θεωρητικοί προβληματισμοί για το ΕΡΣΛ σήμερα

Το ΕΡΣΛ επηρέασε θετικά πολλούς από τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Τα σημάδια είναι φανερά στις σχέσεις που έχουν τώρα οι δύο κοινότητες, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Πολλοί είναι αυτοί που με το δικό τους τρόπο προσπαθούν να βρουν λύσεις για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή της νεκρής ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της προσπάθειας αυτής που γίνεται, είναι η έκθεση με το όνομα ‘Leaps of Faith’, όπως επίσης και η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στην 10η Biennale της Βενετίας, φανερά επηρεασμένη από την περιοχή της Πράσινης Γραμμής. Μελετώντας τις προτάσεις των συμμετεχόντων, συμπεραίνουμε πως κεντρικό άξονά τους αποτελεί κατά κύριο λόγο η μνήμη. Γίνεται προσπάθεια αναίρεσης της σημερινής κατάστασης της περιοχής και ταυτόχρονα επαναφορά της μνήμης, είτε της ιστορικής, είτε της προσωπικής, είτε της συλλογικής μνήμης. Πρόκειται για μια ενέργεια ενθύμησης αλλά και γνώσης των όσων τείνουν να ξεχαστούν, όπως επίσης και αναγνώρισης της ιστορικότητας της περιοχής και της καλυτέρευσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Ένα σύνορο με τη μορφή αστικού ρήγματος καταλαμβάνει τη φυσική θέση του ιστορικού και γεωγραφικού κέντρου της Λευκωσίας, δημιουργεί ένα αφύσικο όριο και τροφοδοτεί την πόλη με μια παράδοξη αστική πραγματικότητα. […] Ανάδειξη της Νεκρής Ζώνης της Λευκωσίας. […] Όρια ενός συνόρου και την πιθανή αναίρεσή τους μέσα από αρχιτεκτονικές προτάσεις, που στόχο έχουν να αποκαταστήσουν τη διαπερατότητα. […] Διερεύνηση του ενδιάμεσου χώρου και του σημείου επαφής».

Μόρφω Παπανικολάου, Ρένα Σακελλαρίδου και Μέμος Φιλιππίδης, Διαπερατά όρια – Η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, Θεματικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό είναι και το έργο ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ΕΡΣΛ. Γεωγραφικά η πλατεία Ελευθερίας είναι η αρχή της οδού Λήδρας, όπου έχει πεζοδρομηθεί με βάση το ΕΡΣΛ σε όλο της το μήκος. Για να υπάρξει αυτή η συνέχεια, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, αποφασίστηκε η προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Ως νικητήρια συμμετοχή επιλέχθηκε αυτή της Zaha Hadid και των συνεργατών της. Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι η ανάδειξη του ιστορικού Ενετικού Τείχους, καθώς και η προσέλκυση των πολιτών για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της πλατείας Ελευθερίας ως της κεντρικής πλατείας της Λευκωσίας.

Επίσης από το ΕΡΣΛ έχει επηρεαστεί θετικά και ο τομέας της εκπαίδευσης, με τη δημιουργία ενός προγράμματος με το όνομα ‘Η Λευκωσία σας καλεί’. Η σύλληψη της ιδέας έγινε με αφορμή το ΕΡΣΛ, το οποίο αναδιαμόρφωσε περιοχές ιστορικού χαρακτήρα στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας με τη συμβολή εκπαιδευτικών και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, συνέλεξε εκπαιδευτικό υλικό με το οποίο παιδιά και νέοι μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τις αναπλασθείσες περιοχές της Λευκωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου